Betrouwbare informatie over goede doelen
KBS logo_Een website van.png
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam Functie Geslacht
Danaë Van den bossche Gedelegeerd bestuurder Vrouw
Michèle Vermeire Andere Vrouw

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht Functie in dit bestuur
MICHELE AGNES LUCIEN VERMEIRE Vrouw Voorzitter
DANAE HSUFEN VAN DEN BOSSCHE Vrouw Afgevaardigd bestuurder
Kerlijn Moons Vrouw Bestuurder
Maarten Van Breusegem Man Bestuurder
MYRIAM MARGRIET JOSE VEREECKE Vrouw Bestuurder
Paul Huyghe Man Bestuurder
Sonja Corbeels Vrouw Bestuurder

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

6

Kernactiviteiten

Onze organisatie heeft als doel actief mee te bouwen aan een betaalbare en inclusieve samenleving via inclusie-huizen in cohousing projecten, opdat volwassen personen met een zorgbehoefte niet geïsoleerd worden in aparte faciliteiten, maar mits de juiste omkadering gelijkwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. De rechtsvorm van een coöperatieve vennootschap laat ons toe om ouders, sympathisanten en/of personen met een zorgnood mee te laten investeren en participeren in het bestuur van de coöperatieve vennootschap. Een inclusiehuis is een woning met vier tot vijf studio’s specifiek bedoeld voor het begeleid zelfstandig wonen van volwassenen met een zorgbehoefte. In een cohousing project is de buitenruimte grotendeels gemeenschappelijk. Een aantal faciliteiten worden gemeenschappelijk gebruikt en beheerd, zoals de tuinberging, fietsenstallingen, een centraal paviljoen met eetruimte en keuken, wasruimte, speelruimte, een thuiswerkruimte, een werktuig-plaats, logeerkamers, etcetera. De inbedding in een cohousing project biedt een verhoogde kans op interactie met de buren, dankzij de vaste groepswerking voorzien in een dergelijke duurzame woonbuurt. Dit is zowel voor de organisatie van de buurt, zoals het onderhoud en de inrichting van de gemeenschappelijke delen, als voor de organisatie van gezamenlijke activiteiten. De cohousing buren nemen niet de zorg van hun bijzondere buren op – dit is voorbehouden aan de professionele organisaties waarmee we samenwerken – maar zij voorzien het sociale netwerk en integreren hun bijzondere buren bij hun activiteiten. Een inclusie-huis in een cohousing project verhoogt de diversiteit van de groep en maakt écht inclusief wonen mogelijk. Oak Tree Projects verwezenlijkt deze doelstelling van inclusief wonen door: 1. Het opzetten en beheren van inclusiehuizen in cohousing projecten: a. het verwerven van de nodige financiële middelen; b. het verwerven van units in co-housing projecten of duurzame buurten; c. het opzetten van de nodige samenwerkingsovereenkomsten met de gemeente, de co-housing groep, de buurtwerking, etcetera; d. de volledige opvolging van het (ver-)bouwproces; e. het onderhoud van de woningen en het uitvoeren van de nodige herstellingen conform de bepalingen voorzien in de huurwetgeving; f. het verhuren van de studio’s tegen een betaalbare huurprijs aan volwassenen met een zorgbehoefte en een eventuele begeleider. 2. Het ondersteunen van de bewoners in het opzetten van de nodige zorg voor het inclusie-huis, samen met partners in de zorgsector, eigen ‘aanbieders’, of het eigen netwerk van de bewoners. 3. Het verstrekken van advies aan groepen ouders en/of bewoners die een zorg- of huisvestingsproject wensen op te starten.

Actiegebied

Nationaal

Geschiedenis

Het idee van Oak Tree Projects zag zijn oorsprong bij Danaë Van den bossche (37) het plan had ondernomen om bij Vlerick een Executive MBA te studeren naast haar job als zelfstandige consultant en gezin met twee kinderen. Tijdens haar studies raakte zij in de ban van ondernemerschap en duurzaam bedrijfsbeheer, maar ook van het cohousing project Wijg & Co in Wijgmaal. Deze woonbuurt had al eerder plannen voor het bouwen van een zorgwoning, maar het was niet evident om dit op te starten. Nadat Danaë samen met haar gezin een eigen woning kocht in het project, greep zij ook de kans om voor haar eindwerk een werkbaar plan op te maken voor het bouwen van inclusiehuizen. Het cohousen, de zorgwoning, en een werkbaar business plan waren allemaal puzzelstukjes die in elkaar pasten.

Erkenningen

Naam
Erkenning voor het bouwen van wooninfrastructuur voor personen met een handicap
Erkende coöperatie
Sociaal oogmerk

Oprichters

  • MICHELE AGNES LUCIEN VERMEIRE
  • DANAE HSUFEN VAN DEN BOSSCHE
  • MYRIAM MARGRIET JOSE VEREECKE

Bron: Belgisch Staatsblad


Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad

Extra documenten


Cookie policy