Betrouwbare informatie over goede doelen
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam Functie Geslacht
Veronique Denhaerinck Coördinator Vrouw

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht Functie in dit bestuur
RIA BRUYNEEL Vrouw Voorzitter
DOMINIQUE CAUWE Man Bestuurder
JOHAN DECRUYNAERE Man Bestuurder
JOHAN GEERAERTS Man Bestuurder

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

4

Kernactiviteiten

Stan deelt zijn expertise rond het thema verstandelijke handicap met al zijn leden. Maar ook voor niet-leden is Stan hét kenniscentrum in Vlaanderen, met een vormingsaanbod op maat. Steeds mee met het sectornieuws van de dag, altijd met de blik op jouw toekomst. Stan heeft alle kennis en ervaring in huis om mensen met een verstandelijke handicap en hun familie op weg te helpen. Dat doet onze organisatie intussen al tientallen jaren. Onze experts ondersteunen je bij alle mogelijke problemen. Bovendien weten de medewerkers van je lokale groep als ervaringsdeskundigen zeer goed waarover ze spreken. Stan neemt het op voor mensen en families die leven met een verstandelijke handicap. We verdedigen hun belangen op alle niveaus, gaande van de gemeenten en provincies, over de voorzieningen, tot het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Indien nodig slaan we op tafel voor gelijke rechten voor iedereen.

Actiegebied

  • Lokaal
  • Nationaal
  • Regionaal

Geschiedenis

Trefpunt STAN werd 60 jaar geleden opgericht toen er nog maar weinig ondersteuning bestond voor personen met een handicap. Onze leden startten voorzieningen, scholen en diensten, en oefenden druk uit bij het beleid. De vereniging is ontstaan uit het engagement van een mama van een kind met een verstandelijke handicap, Dr. Renée Portray. Zij inspireerde en mobiliseerde in 1959 honderden gezinnen met een kind met een handicap over heel België om de krachten te bundelen, en al gauw ontstonden er verschillende lokale afdelingen. Enkele mijlpalen in onze geschiedenis: 1959: Oprichting ANAER, l’Association Nationale pour l’Aide aux Enfants Retardés 1966: Omvorming tot Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten 1990: Oprichting dochterverenigingen AFrAHM (l’Association d’Aide aux Handicapés Mentaux de la Communauté Française) en VVHVG (Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten van de Vlaamse Gemeenschap). Deze splitsing kwam er als gevolg van de staatshervorming, die de meeste relevante beleidsdomeinen regionaliseerde. 2003: VVHVG gaat voortaan door het leven als Inclusie Vlaanderen 5 december 2018: Naamsverandering naar Trefpunt STAN (komt van verSTANdelijke handicap). Recent werden twee organisaties opgericht onder impuls van en in het kielzog van Trefpunt STAN: dat zijn GiPSo (2013) en ZOOM (2017). Deze organisaties zijn gevestigd op dezelfde adres als Trefpunt STAN, en spelen een complementaire rol ten opzichte van de vereniging.

Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad
Cookie policy