Betrouwbare informatie over goede doelen
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

Directie

Voornaam Familienaam Functie Geslacht
Veerle Decorte Coördinator Vrouw

Raad van Bestuur

Voornaam Familienaam Geslacht Functie in dit bestuur
BART VAN COPPENOLLE Man Voorzitter
BART VAN ROMPAEY Man Bestuurder
LIESBETH LEMMENS Vrouw Bestuurder
MARTINE BOLY Vrouw Bestuurder
NAJIMA EL KASMI Vrouw Bestuurder
VEERLE DECORTE Vrouw Bestuurder

Aantal bijeenkomsten Raad van Bestuur per jaar

5

Kernactiviteiten

Iedereen is welkom in het expertisecentrum kraamzorg 'De Kraamvogel' met alle vragen rond zwangerschap, bevallen, kraamtijd, omgaan met de baby,... Sommige vragen zullen we meteen ter plaatse kunnen beantwoorden, soms kan het ook zijn dat de mensen doorverwezen worden naar een meer aangewezen persoon of dienst voor verdere hulp of informatie. We bieden volgende diensten aan: - uitgebreide informatie rond: zwangerschap, bevallen, kraamtijd, borstvoeding,... - informatie over zelfstandige vroedvrouwen, kraamzorgdiensten,... - een gespecialiseerde bibliotheek - pre- en postnatale cursussen, workshops, consultaties via de Huizen van het Kind in de provincie Antwerpen Voor professionele zorgverleners en studenten hebben we een specifiek aanbod in verband met samenwerking, opleiding, vorming en bijscholing. Onze voornaamste betrachting is het bruggen bouwen zowel tussen verschillende hulpverleners onderling als tussen hulpverlening en moeders/zwangeren, met specifieke aandacht voor kwetsbare groepen.

Actiegebied

  • Lokaal
  • Regionaal

Steun aan andere organisaties

Ja

Geschiedenis

In 1983 hadden kersverse mama’s moeilijk een andere keuze dan acht dagen in het moederhuis te blijven. Een groepje Antwerpse moeders voelde de nood aan een alternatief kriebelen. Ze deden het nodige opzoekwerk, gingen spieken bij onze noorderburen – waar kraamzorg al helemaal ingeburgerd was – en besloten een vzw op te richten die de symbolische naam ‘De Kraamvogel’ kreeg. Hiermee was het onafhankelijk kraamcentrum geboren, in een kelder aan de Generaal Capiaumontstraat in Berchem. Voor de kraamverzorgenden in loondienst waren de werkomstandigheden toen nog allesbehalve ideaal. Ze zaten vast in het twijfelachtige BTK (Bijzonder Tijdelijk Kader) en in het DAC-statuut (Derde Arbeidscircuit). Al maakte dat de toewijding zeker niet minder groot. De Kraamvogel verhuisde naar de Volkstraat in Antwerpen en groeide uit tot een geboortecentrum met een eigen bibliotheek en workshopruimte. In 2003 dwong de wet ons om een zware knoop door te hakken. Onafhankelijke kraamcentra konden namelijk niet meer blijven bestaan omdat alle kraamverzorgenden moesten instappen in een volwaardig arbeiders- of bediendenstatuut van een erkende thuiszorgorganisatie. Onze Raad Van Bestuur stak de koppen bij elkaar en koos uiteindelijk om de verzorgers verbonden aan De Kraamvogel vzw te laten aansluiten bij de toenmalige thuiszorgorganisatie Landelijke Thuiszorg. De minister voor Welzijn in die tijd, Mieke Vogels, verzilverde de expertise van onafhankelijke kraamcentra door ze om te dopen tot ‘Expertisecentra Kraamzorg’ (ECK). De Kraamvogel groeide naast het geboortecentrum uit tot partnerorganisatie van Kind en Gezin en het vaste ECK van de Provincie Antwerpen. In 2015 kwam de vraag om de perinatale regierol op te nemen in de Antwerpse Huizen van het Kind. In 2016 is de werking van het centrum verankerd in het decreet preventieve gezinsondersteuning met als belangrijkste opdracht perinatale expertise delen in de Huizen van het Kind. De organisatie evolueerde en groeide de voorbije jaren. Het aantal personeelsleden nam toe en de expertise ook. Het belang van De Kraamvogel en de rol die de organisatie opneemt, is onontbeerlijk in het perinataal werkveld van vandaag.

Lid van volgende koepels en/of netwerken

Naam lidmaatschap Beschrijving
PANZA We zijn mede-oprichter van PANZA, Perinataal Antwerps Netwerk Zwangerschap in Armoede. Een 60-tal organisaties (met onderafdelingen) zijn lid en streven samen naar een kwaliteitsvolle zorg voor zwangeren en prille gezinnen die leven in (kans)armoede. Meer info op www.panza.be
Huizen van het Kind Stad Antwerpen We houden de perinatale regie over de Huizen van het Kind in Stad Antwerpen.

Aktes gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Alle publicaties Belgische Staatsblad

Paritair Comité

Sectoraal overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers, voornamelijk met het oog op het onderhandelen van de collectieve arbeidsovereenkomst.

305.02 Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten

Bron: RSZ


Extra documenten


Cookie policy