Betrouwbare informatie over goede doelen
KBS logo_Een website van.png
1

Meer vertrouwen

Deze database bevat betrouwbare gegevens over 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. We updaten de database dagelijks, op basis van informatie van officiële bronnen en de goede doelen zelf.
2

Steun een goed doel dat bij jou past

Wil je een goed doel steunen, financieel of als vrijwilliger? In deze database vind je meer informatie over verenigingen en goede doelen die jou nodig hebben.

De Roma (Fonds Vrienden Van De Roma) Fonds vrienden van (Koning Boudewijnstichting)

Filantropen ondersteunen projecten die experimentele muziek, theater, film en expressievormen bevorderen, propageren, organiseren en produceren.

Adres
Brederodestraat 21
1000 - Brussel

Telefoon (algemeen)
025111840

Bezoek onze website!

Cultuur/patrimonium - Maatschappelijk Engagement


LANGE BESCHRIJVING
In Borgerhout staat Cinema Roma, een oude majestueuze zaal die mee de filmgeschiedenis van de stad Antwerpen heeft bepaald. Maar de grote bioscoop was meer dan een gewone cinema. Het was een ontmoetingsplaats met ontspanning voor de ganse buurt. Een variétézaal met spektakelshows, galabals, toneelvoorstellingen…

LANGE BESCHRIJVING

In Borgerhout staat Cinema Roma, een oude majestueuze zaal die mee de filmgeschiedenis van de stad Antwerpen heeft bepaald. Maar de grote bioscoop was meer dan een gewone cinema. Het was een ontmoetingsplaats met ontspanning voor de ganse buurt. Een variétézaal met spektakelshows, galabals, toneelvoorstellingen en prijsuitreikingen. Iedereen kwam er over de vloer. In 1982 gingen de deuren echter dicht. De Roma was voor oudere generaties slechts een levendige herinnering, maar in 2003 veranderde deze zaal van verloedering naar heropleving. Het indrukwekkende pand is niet enkel een beschermd, maar vooral een levend monument dat het bezoeken waard is. De organisatie heeft veel oog voor de rijke geschiedenis van de film- en variétézaal. Allerhande artefacten en machines worden met zorg bewaard en ontsloten voor het publiek in de oude filmprojectiecabine die ingericht is als minimuseum. Deze is toegankelijk tijdens opendeurdagen (zoals Open Monumentendag) en gegidste rondleidingen achter de schermen. De gidsen vertellen met veel enthousiasme het verhaal van vroeger en nu van dit prachtig stukje erfgoed. De Roma vertelt ondertussen al 15 jaar een uniek verhaal. Dankzij een krachtenbundeling van meer dan 400 vrijwilligers is de zaal een volksschouwburg waar iedereen tegen een democratische prijs geniet van cultuur en vermaak. Concertbezoekers luisteren naar de betoverende tonen van pop, rock, jazz, wereldmuziek, het levenslied en klassiek. Ze schieten zelf in actie op de traditionele dansnamiddagen, volksbals en allerlei feestelijke activiteiten. Daarnaast zijn er comedy-, circustheatervoorstellingen en filmvertoningen. En met dit cultuuraanbod stopt het niet. Gelegen op de Turnhoutsebaan in Borgerhout, staat De Roma met beide voeten in de realiteit van een veranderende stad. De Roma is een volksschouwburg met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Door middel van films, boekvoorstellingen, gespreksavonden en acties spelen we in op wat er rondom ons gebeurt. En dat allemaal met vele gedreven helpende handen. De dagelijkse werking van de vzw is enkel mogelijk dankzij de zeer grote inzet van haar vrijwilligers. Binnen een afgesproken kader hebben zij grote verantwoordelijkheden, en tonen zij een zeer groot eigenaarschap.

MEER

FINANCIËN

JAARLIJKSE UITGAVEN

250.000€ - 500.000€

PROJECTEN
 • Inhoudelijk maatschappelijke werking

  De Roma wil maatschappelijke thema’s een podium geven. Dit gebeurt door boekvoorstellingen, filmvertoningen, debatavonden, een goed-gegeven-beurs, een Iftar etc. Dit vraagt steeds een grote (financiële) investering van De Roma.

  MEER

 • Het historische pand in de toekomst

  Mede dankzij de steun van overheden, maar ook van vele private sponsors, werd De Roma de voorbije jaren grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Dit mooie pand vraagt om een constante aandacht en investering.

  MEER

 • Vrijwilligerswerking

  De Roma zou niet bestaan zonder haar meer dan 400 vrijwilligers. Al deze vrijwillige handen hielpen mee met het heropbouwen van De Roma én zorgen dagelijks mee voor de vlotte werking van dit fantastische project.

  MEER

online gift overmaken
Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.

MEER INFO


Cookie policy